![]() |
Freelance öncesi&freelance sonrası: Sağdakinin ağzındaki emzik değil, "Kelimeler kifayetsiz"i temsil eden sonsuzluk işareti, gözden kaçırılmasın. |
2.5 yıl boyunca, oldukça ilginç karakterlerle tanışma ve çalışma fırsatı buldum. Kimi büyük bir hüsranla bitti, kimi küçük bir hüsranla. Ama genelde bitti. Neden? Çünkü freelance çalışanlar, hele hele freelance metin yazarları, bazılarınca (geri kalan "bazı"larıyla tanışma fırsatı hiç bulamadım) "özgürce sömürülebilecek, şirketsiz, kartvizitsiz-ki kartvizitim var hıh-işsiz ve de güçsüz" kişiler olarak görülebiliyor.
Gel gelelim, bunlar benim deneyimlerim. Çok güzel projelerde, çok güzel insanlarla çalışma şansım da oldu. (Tamam, peki; onlar azınlıkta, ama güzel şeyler hep azınlıkta değil midir zaten?) Bu 2.5 yılda tanıştığım olumsuz insan tiplerini, freelance hayata adım atacaklara iki gram faydam olsun diye, en çok sevdiğim fiillerden biriyle anmak isterim: Kategorize etmek.
------------------------ VE DENEY BAŞLAR ---------------------------
DENEK: Bir reklam ajansından şutlanmış olan bir adet ben.
DENEY: 2.5 yıl freelance metin yazarlığı yapmak. (Bkz. kurtlar sofrasında kınalı kuzucuk olmak)
ÇIKARIMLAR: KOŞARAK UZAKLAŞILMASI GEREKEN
MÜŞTERİ PROFİLLERİ
1."BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ"GİLLER
![]() |
Çift kişilikli, yorucu varlıklardır. "Issız Adam"daki esas oğlanın, reklam sektöründeki izdüşümü. |
İki ay sonra, bu arkadaş bir gün aniden ortaya çıkar ve sizden başka bir iş ister. Daha önceki iletişim sorununu bir daha yaşamak istemediğinizi söylersiniz ve arkadaş birden düzelir. Duygusal anlar... Sol gözden akan o incecik damlacık.
Sonra bilin bakalım, ne olur? Tek gözünüzden akan o bir damla yaş daha kurumadan, e-mailler yine cevapsız, mesajlar yine karşılıksız ve de aramalar yine yapayalnız kalır. Tamam, belki ödemenizi alırsınız, belki yarısını kurtarırsınız ama bu kişilerle iletişim ı ıh; zordur. Ömrünüzden ömür gider. Birkaç ay bu kişiye ulaşamazken, bir gün ararlar ve işin acile bindiğini söylerler. Yorucudurlar. Onlar yüzünden hep bir umut ve hayalkırıklığı sarmalında gidip gelirsiniz.
Bu insanlar neden böyle?
Çünkü onlar hep 'yoğundur'. Kafaları dağınıktır ve o an sizin üzerinde çalıştığınız iş (sizin bildiğinizin aksine) artık onların öncelik listesinde değildir. Kısacası sizinle vakit kaybetmek istemezler. Ta ki üzerinde çalıştığınız proje yine önem kazanana kadar.
2. 5 SAAT İŞİ ANLATIP, KONU PARAYA GELİNCE SESİ KISILANLAR
![]() |
Çok naif, çok hisli çocuklardır bunlar. Projeye ve beklentilerinize dair her şeyi büyük bir titizlikle konuşurlar. Para hariç... |
Sizi takdir eder, portfolyonuza ne kadar da bayıldıklarını söylerler. Profesyonel yaklaşımınızdan dem vurup, "Keşke herkes sizin gibi olsa" derler. Sizi hindi gibi kabarttıkça kabartırlar. Bu konular zaten toplantınızın ya da telefon görüşmenizin yarım saatini alır. Geri kalan bir saatte de birden projeye girerler.
Siz ne olduğunu anlamadan, birden projenin ayrıntılarından, amaç ve çalışma takviminden bahsetmeye başlarlar. Mübarek gitmiş New York'ta, 8 yıl satış dersi almış gibidir. Hatta sanki siz ondan iş almıyorsunuz da, o sizi ikna etmeye çalışmaktadır. Aslında bu his yanlış da sayılmaz. Çünkü o sizi gerçekten bir şeye ikna etmeye çalışmaktadır: Bedava çalışmaya. En sevdiğim... Sağ gözden akan o tek damla gözyaşı.
Bu kişi konuşur da konuşur. Ama siz kendisinin nefes aldığı o nadir anlardan birini yakalayıp lafa girdiğinizde, "Bu arada ücret nedir, ben x-y aralığı olarak düşündüm" dediğinizde; birden hatlar kopabilir, karşı tarafın şarjı bitebilir, sesi bir taraflara kaçabilir ya da telefonu patlayabilir. Belki adamın tilifonu Samsung Note 7'dir, kim bilir. Olur, olur ...
Bu insanlar neden böyle?
Bu insanlar cin olmadan adam çarpar. Ağzı iyi laf yapan esnaflar gibi her şeyi bedavaya getirmeye çalışırlar. Açık büfeyi görünce çıldıranlar misali; baştan sizi överek altlığı hazırlar, tabağa yığılan kısır gibi işi boca eder ve laf paraya gelince "yav ona bi bakıcaz, işin bütçesi yok gerçi" gibi laga lugalarla acı biberi yağdırıverir. Kısacası, kaçın.
3."PARA SORUN DEĞİL, HALLEDERİZ YEAAA"CILAR
![]() |
Bu insanlar mı daha çirkin, yoksa benim çizimlerim mi, bilemiyorum. |
Sakin olun ve sakın...
Bu insanlar neden böyle?
Siz hala bu kategoride misiniz? Nedenle medenle hiç ilgilenmiyin, kaçın! Hemen, şimdi!
4.İÇİNDEN DİVA ÇIKANLAR
![]() |
Onlar bıyık değil, alev bu arada. |
Anahtar kelimeler: Ben, en iyi, en çok, ben, bilirim, hrrr
En büyük aşkların nefretle başlayabileceği gibi, en büyük nefretler de aşkla başlayabilir. Bu da demek oluyor ki, Diva kategorisiyle işler genelde güzel başlar.
Karşı taraf, genelde işinde uzmandır. Size saygı duyduğunu hissettiren o nadir insanlardan biridir. Siz de saflar kategorisindeki safınızı aldığınız için (gelişine vurulan kaçınılmaz kelime şakası), "Bu kişi de kendi işine benim gibi sahip çıkıyor, o da badireler atlatmış, iyi işler çıkarabiliriz" diye yaklaşırsınız işe.
Genelde saçma bir paraya anlaşılır. Neden? Çünkü karşı tarafın durumu iyi değildir ama güvenilir biridir. İleride zaten düzeltilecektir o meblağ. Her şey normaldir. Ta ki içindeki diva ortaya çıkana kadar.
Belki bir iş istediği gibi olmadı. Belki de bir başka şeye canı sıkıldı. Dr. Jekyll gider, yerine duble Mr. Hyde gelir. Ama ne gelmek... Sanki siz onun kabından 50 yıldır ekmek yiyorsunuz, sülalenizin mutluluğunu ona borçlusunuz da onu sırtından bıçaklamışsınız gibi, aniden höykürür. Olmadık işler talep eder. Verdiği 1 TL ise, istediği iş 20 TL'lere dek uzanır. Ama "O" hep haklıdır. Hep.
Bu insanlar neden böyle?
Sorun, bence dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zannedip, o anda size dilediği gibi davranma hakkını kendilerinde buluyor olmaları. Siz nasıl divanın değerini bilmez de onun istediği işi yapmazsınız ya da istediği gibi yapmazsınız ya da sesiniz yükselir ya da ona karşı çıkarsınız vs vs. Boş verin. Allah'ın hakkı üç ama o Allah; bense zavallı bi benim diyerek, bir kere uyarın. Yine olursa, ikincisinde resti çekin. (Belli bir yaştan sonra zaten kimse ne edep öğrenebilir, ne adap) Ardından fonda "I feel good" çalmaya başlayacak (bkz.beysd on a turu stori).
5."YA ELİMDE Bİ' İŞ VAR"CILAR
![]() |
Çok akıllı bir türdür. |
Yerli dizilere kullanışlı mı kullanışlı, komik yan karakter
Bana 5 yıl boyunca bu kişilerin varlığı anlatılmış olsa da, yeterince kavramamış olacağım ki; bizzat yaşamam gerekti. Bu kişiler, proje ve hobilere, 'iş' muamelesi yaparlar. Ortada ciddi bir şey olmasa da size iş getirmiş gibi davranır, bütçe alır, gayet ciddi konuşur, sonra kayıplara karışırlar. Ardından bir iki ay sonra "Ya şöyle bi şey çıktı" ile geri dönerler. Özetle, bu kişilerle ne iş yapılır, ne de para kazanılır. Bunlardan olsa olsa İşler Güçler'e "yalancı komikler" kontenjanından yan karakter olur.
Bir üst modelleri "Ya bizim arkadaş şöyle bi şey arıyodu geçen"dir. İşin referansını somutlaştırmalarıyla, diğer kategoriden ayrışırlarlar. Bu kategori, olmayacak işler için kendisine pay istemekle de ünlüdür, baştan uyarayım. Böyle bir moda çıkmış şimdi. (Since1492)
Bu insanlar neden böyle davranıyor olabilir?
Sorgulamaya değmez.
6.ANI YAŞAYAMAYAN TELAFİGİLLER
![]() |
Çok zeki insanlardır bunlar. Pratikzekadan ölürler. |
İşte en özel, en IQ'lu, en EQ'lu, en AQ'lu kategori:
"Bak şimdi sen bu fiyata bunu yap, sonraki işlerde telafi edeceğiz".
İşte en özel, en IQ'lu, en EQ'lu, en AQ'lu kategori:
"Bak şimdi sen bu fiyata bunu yap, sonraki işlerde telafi edeceğiz".
Neler duydu bu kulaklar, ne mailler okudu bu gözler. "Biz sizinle uzun süreli çalışmak istiyoruz, lütfen ilk işimizde indirim yapın" deyip, daha 2. iş için başkalarına fiyat sorduklarını yüzsüz yüzsüz söyleyenler mi, ilk işi ucuz yaptırdıktan sonra kayıplara karışıp telefonlara çıkmayanlar mı, binbir ricayla neredeyse bedeveye yaptırdığı işe 10282247 revizyon verip, işi burnumdan getiren mi...
Freelance metin yazarlığı yaparken, en sık karşılaştığım grup, bu nadide arkadaşlar oldu. Ben, kendilerine küfür etmemek adına "Anı yaşayamayan telafigiller" adını uygun buldum. Özetle, asla yapılan işin maddi karşılığını vermezler. Vermemek için de favori argümanları, "Bir sonraki işte telafi edileceği"dir. Godot'yu bekleseniz daha iyi; en azından çok daha anlamlı, varoluşsal bir derdiniz olur.
Böyle bir durumda "O zaman bir sonraki işte görüşelim" diyerek, masadan kalkın.
Bu insanlar neden böyle davranıyor olabilir?
Alternatif cevap 1: İşte bunlar hep şark kurnazlığı.
Alternatif cevap 2: Aman, neyse ne! Bazılarının başına bunlar hep "neden, neden, neden" diye sormaktan geliyor. Tim Roth'un da dediği gibi... Buradan bakınız aah ah.
Alternatif cevap 2: Aman, neyse ne! Bazılarının başına bunlar hep "neden, neden, neden" diye sormaktan geliyor. Tim Roth'un da dediği gibi... Buradan bakınız aah ah.
-----------------------------ANA FİKİR ------------------------------------
- Türkiye'de freelance çalışmak zordur kardeşim.
- Ya tok satıcı olacaksın ya da tok satıcı gibi görüneceksin.
- Freelance sadece ne değildir? Hipster'lı kafelere gidip, prizli yeri kapıp çalışmak değildir.
- Türkiye'de freelance çalışmak, köpekbalığı-kan ilişkisine de benziyor. Freelancecibaşı olarak, müşterinize paraya ihtiyacınız olduğunu ne kadar hissettirirseniz, o kadar sömürülürsünüz. Bkz. 2. madde: "Ya tok satıcı olacaksın ya da tok satıcı gibi görüneceksin".
- Ön ödeme almadan ne yapmıyoruz? İş yapmıyoruz.
- Son ödemeyi almadan neyi teslim etmiyoruz? İşi teslim etmiyoruz.
- İşe geçmeden neyi konuşuyoruz? Bütçeyi konuşuyoruz.
- İşe geçmeden neyi hazırlıyoruz? Sözleşme hazırlıyoruz. Her projede olmasa da, mümkün olduğunca imzalı ilerlemekte fayda var.
Neden sadece koşarak uzaklaşılması gereken müşteri profillerini yazdım?
Çünkü diğerleri, net bir şekilde ihtiyacını anlatan, ücrette hem sizi mutlu edecek hem de ödeme günü gelip çattığında kendisini yalancı çıkarmayacak bir orta nokta bulmaya çalışan, insan gibi insan olan o nadir ve güzel müşteri grubu. Fazla açıklamaya gerek yok.
İyiler, güzeller işte.
İşiniz ve paranız kadar, sabrınız da bol olsun.
Freelance olarak gerçekten free free, mutlu mutlu çalışabileceğimiz günler dileğiyle.
(Esen kalın. Sanki bu eksik kaldı gibi oldu...)